Nice Världsmästerskap i Motala.

imageFörst fick Motala det stora förtroendet att köra SM med en helt ny tävling, vilket de skötte bra. Året efter blev det också ett SM i misär som egentligen borde ha varit 750 meter simning eller duathlon. Istället fick vi harva runt 3000 km och vattnet va betydligt varmare än lufttemperaturen. Så det va faktiskt med stor tvekan och mycket skepticism  som anmälde mej till tävlingen efter att blivit uttagen.

Min egen regel efter förra årets drama i Motala är att inte tävla i triathlon med öppen vatten simning i juni och jag ska försöka hålla denna regel. Det är alldeles för kallt i vattnet i juni och triathlon är ingen macho sport där det gäller att uthärda en kall simning. Hawaii är inte direkt någon sval simning. Men har det varit en varm vår så är det varmt i vattnet och det går bra att tävla i juni. Men huvudregeln är ingen triathlon i Sverige i juni, vilket raderar ut 1/3 av säsongen. Men va fan, våga ha mer tävlingar i juli istället. Augusti är knökfullt redan.

Motala är en liten skitstad som verkligen behöver Vätternrundan och Triathlon, Thoren har gjort en riktigt fint jobb. Enkelt och smidigt med nummerlappar och expo. Att team Sportia har ensamrätt på Vätternrundan och VM gör det enkelt och lite tråkigt. Slipper spendera massa pengar och tid på intressanta grejor.

Ett prerace möte som spåra ut i vanlig ordning med frågor på en femårings nivå. Förstår inte riktigt men mötet hade kunnat halverats. Alltid samma sak. Folk kan köpa Cervelo p5 men inte veta det mest grundläggande inom triathlon. Jag provade simningen och simmade 5 meter innan jag trodde att huvudet skulle sprängas av kyla. Det gick inte att fortsätta. Jag fick låna en simmössa och då gick det plötsligt mycket bättre i kylan. Helt överrraskad och förvånad att en liten och tunn gummisak kan göra så mycket i vattnet och kylan. Så nu kommer att jag alltid ha en fjollig simmössa på mej. Det blev dubbla simmössor på tävlingen såklart.

1500 meter och en senare start blev det vilket gjorde att man inte behövde stiga upp så blodigt tidigare. Vid frukosten laddade det argentinska proffset upp med sin familj Annars rätt lugnt på vårt ställe. Pumpade cykeln och hängde på en massa saker på cykeln. Vi hade inga fickor på våra dräkter eftersom det inte är långdistansdräkter. Så det fick bli lite eltejp på ramen med lite gel och ngn bar. Mycket snack om energi och sånt. Det finns många skolor om bästa energin och intag, men Generellt så är magproblem ett tecken på att man har för hög ansträngning så att kroppen inte kan jobba med att ta vara på energin. LIkaså kramp, ett tecken på för hög belastning under för lång tid. Men såklart finns det alltid undantag. Men jag köpte lite energvit och lasta på cykeln. Riktigt bra shit kan jag säga efteråt. 2 gels i löparpåsen blev det. Sedan va allt klart. Bara väntan inför att få simma i det kalla vattnet som hade blivit 14 grader till dagen i ära. Vädret va typiskt svensk sommar, perfekt med andra ord. 20 grader och typ vindstilla. Alla visste att idag skulle det går fort.

Starta mitt i fältet och kände mej inte så taggad att simma aggressivt och snabbt utan min plan var att följa med och försöka komma igenom simningen smidigt och snabbt, Stökigt och nervöst va simningen ibörjan. Hamnade långt ut till vänster och gjorde en rätt stor usväng och på tillbakavägen hamnade jag för långt ut till vänster och blev tvungen att parera innan jag kom rätt. Misstänker att jag hade nog kunnat simmat en minut snabbare om jag hade kommit mer rätt och varit lite mer aggressiv. Men simtiden var bra och jag var rätt nöjd när jag klev upp ur simningen. Brukar ligga lång efter men ligger numer i klungan vilket är en bra förbättring.

En snabb T1 och ut på cykeln, där jag naturligtvis strula med skorna och blev omkörd av en bunt cyklisterna. Det kostade mej nog 2 minuter ibörjan med strulet att få in fötterna i skorna. Jag hade inte förberett mej  på detta och behöver träna på det. Fick efter ett tag in fötterna i skorna och kunde börja trampa runt. I backen så cyklade jag om två stycken som tappade kedjan och suckade bara.Vilka puckon, sånt kollar man innan att cykeln är i fin form. Men så är det när man är snabb nog att komma upp med alla andra. Fick snabbt in ett bra flyt och hamra på rätt bra, låg 10 watt för högt första milen men tänkte inte så mycket på det, kände mej stark. Hela första varvet gick det rätt bra, många cyklister men inte riktigt så många som körde drafting. Snabb bana och lite vind gjorde att många körde för hårt på cyklingen. Det gjorde jag också. Andra varvet började jag känna det och i slutet av varvet stanna jag för att kissa, ibland är att bra att få stanna upp och vila musklerna för att sedan komma igen. Istället för att göra allt på cykeln. Före vändningenn på sista varvet som kom två svenska  age-group tjejer och körde om mej , snacka lite med varandra och fortsätta sedan med 2 meters lucka. Jag blev väldigt förvånad över detta. Såg ingen annan av svenskarna som kompiskörde på detta viset. Mötte de sedan då de hade vänt och de körde lika tight då De hade en plan och fort gick det också. Beundrar snabba tjejer, men folk som har en plan att drafta sig till medaljer är lite magstarkt, men tydligen så är det ingen som bryr sig. Jag säcka ihop på tredje varvet totalt. Hade inga krafter kvar. Sista milen va mest en plåga i dålig position.image(1)

In i växlingen och skorna fick vara på, stappla ner till tältet och gjorde en långsam växling, ut på löpningen och benen kändes som bly. Inget löpsteg och inte heller någon kraft. Jag visste att jag hade kört för hårt ibörjan av cyklingen och fick nu sota för det. Försökte hitta ett bra tempo  men kom aldrig upp i någon bra fart Andra varvet gick rätt bra , hade ett bra flyt. Kom in på tredje varvet och nu började det bli riktigt jobbigt i benen. Trötta ben på sista varvet och men kom till slut i mål.

image(1)

Bra simning, tyvärr cykla jag för fort och tränat för dåligt för att kunna springa fort på löpningen. Trevlig tävling och bra arrangemang. Återkommer gärna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *